13 Temmuz 2018

Burası Zonguldak, Belki de Şırnak...

                  
Zonguldak’ta kangren olmuş sorunların başında gelen kaçak kömürcülük vakası, devlet arazisinde izinsiz, ruhsatsız, çağdışı yöntemlerle sosyal güvenceden yoksun, illegal kaçak kömürcülük, devlet ayıbıdır! 

 KENTTE İNSANLIK DRAMI
 Mustafa Altıntaş   İnanış
Daha kaç 109 kişinin böylesine çağdışı çalışma ortamında yaşamını kaybetmesine seyirci kalınacak? Kaçak kömürcülükle mücadele konusunda,gelmiş geçmiş hükümetler ve kamu otoritesince kararlı bir irade sergilenmemiştir!
Aksine istihdam alanları yaratılmayan kentte, kaçak kömürcülük siyasiler eliyle kamu otoritesine istihdam alanı gibi lanse edilerek kaçakla mücadelenin akamete uğratılması vicdanları sızlatmıştır!
Zonguldak’ta görev yapan her valinin ortak sorunu kaçak kömürcülük ile mücadele olmasına rağmen, bir şey yapılmamış, yapılan toplantılarının tümü de kadik kalmıştır!
              
Geçtiğimiz ay Kilimli beldesinde kaçak bir ocakta meydana gelen olayda cinayet gibi iş kazası yaşandı!
Erol Akbaba, kaçak ocakta desendere tabir edilen yerde kömür yüklü kamyonun çarpması sonucu yaralandı, talihsiz madenci bir saat sonra ocak sahipleri tarafından bir aracın bagajına atılarak çağrılan ambulansa saatler sonra teslim edildiğinde iş işten geçmişti.
Feci bir şekilde yaşamını yitiren madenci eşi iki çocuk annesi Meryem Akbaba "adalet istiyorum’" diye isyanı yürekleri dağladı! Hiçbir sosyal güvencesi olmayan genç kadın "eşinin saatler sonra sağlık kurumuna değil, ambulansa teslim edilmesi olayın duyulmak istenmemesinden kaynaklandığını ileri sürerek bir cinayet işlendiğini ileri sürdü!’’
            
Son yıllarda kaçak kömürcülerin kurtarılmış bölge haline getirildiği, Kilimli ilçesi Damarlı mahallesi açık işletme sahası kaçak kömürcü ve kömür nakliyecilerinin cirit atıldığı merkezi haline geldi.
Yıldız Tutal'ı Kim Öldürdü?
TTK uhdesinde ki saha ve ormanlık bölgede, denetim eksikliği her alanda görülmeye başlandı.
Onlarca kaçak kömür ocağına, her geçen gün yenileri eklenerek sayıları artarak çoğaldı. Kaçak ocak ağızlarına kurulan bant sistemiyle kömürler poşetlenip ağızları dikilerek, sevkiyata hazırlanıyor.
Tabi tüm sorunlar ve olasılıklar göz önüne alınarak, adı sanı belli olmayan poşetlere doldurulan kömürler kamyon kasasının altına yerleştirilip üzerine şirket logosu olan yasal poşetli tüvanan kömürden 15-20 çuval konulup kamufle edilerek güvenlik kontrol noktalarından rahatlıkla geçilip, civar il ve ilçelere kaçak kömür nakliyatı bu yöntemle devam ediyor.