20 Mayıs 2018

                     
 SergiOdası'ndan Almanya'daki gurbetçi derneklerine mektup gitti
Zonguldak SergiOdası program yönetmeni, belgesel fotoğrafçı İbrahim Akyürek Almanya'daki iki gurbetçi derneğine birer mektup gönderdi. Gönderilen mektupda Zonguldak ve çevresindeki sanatçılar ile gurbetçi dernekleri arasındaki bağın kurulmasında daha fazla gecikilmemesi istendi. Bu konuda SergiOdası'nın objektif, programlı katkı sunmaya hazır olduğu belirtildi.

Avrupa Zonguldaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği ile Avrupa Devrekliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği'ne gönderilen mektubun tamamı şöyle:

Derneğinizin Almanya'daki ve Zonguldak’a uzanan çalışmalarını/ilişkilerini ilgi ve merakla izliyorum.
Ne var ki, kültür çalışmalarınızın daha kapsayıcı, tabandan, bürokrasi dışına taşan çerçeveye yayılmasını beklerdim.
Bu arada, çevremdeki sanatçıların ve kurumlarının Almanya'daki hemşehri dayanışma ağından yararlanmayı neden düşünmediklerini de çözemedim.
Yine de kentimizdeki kültür-sanat dernekleri ile gurbetteki yurttaşlarımızın kurumları arasındaki bağın niçin bir türlü kurulamadığı kocaman bir soru işareti olarak duruyor.
Artık bu anlaşılmaz sorunun ortadan kalkmasını bekliyorum, bekliyoruz.
Zonguldak, Ereğli, Çaycuma ve Devrek’de yazarı, çizeri, ressamı fotoğrafçısı, müzisyeni, tiyatrocusu, folklorcusu, sinemacısı ile yerel sanatçılar kültür taşıyıcısı neden olmasınlar?
Bugünün genç sanatçıları; Almanya’ya ilk göçü veren bir kentin tarihinin Avrupa’ya taşınan parçasını neden şimdiden tanımasınlar? Sizin çocuklarınız yeteneklerini Zonguldak ve çevresinde neden sergilemesin, atalarının bırakıp geldiği şehirleri tanımasınlar!
Madem her iki taraftaki derneklerimiz sivil demokratik oluşumlar, o halde aralarındaki bağların ön yargısız kurulmaması için bir neden yok.
19 yıldır Zonguldak’ta kültür-sanat ortamı sunan SergiOdası, arzu ederseniz uzun vadeli, programlı karşılıklı kültür alışverişinde aracı olarak objektif katkı sunmaya hazır olacak.