12 Nisan 2023

Soğuksu


16. Soğuksu Sahaf Haftası Başlıyor!
Zonguldak ve çevresinde sahaf geleneğini sürdüren Zonguldak Sergi Odası yıllanmış gazete, dergi, kitap, fotoğraf, kart, afiş ve DVD filmleri masa üstüne çıkarmaya devam ediyor.
Soğuksu Sahaf Haftası'nın 16'ıncısı 14 Nisan 2023'de yeni eklenen dergi, DVD film ve kitaplarla başlayacak.
Kentin en eski mahallesi Soğuksu'da bulunan Sergi Odası/Sahaf; araştırmacılar, okurlar, görsel sanatlar eğitimi alan öğrenciler ve meraklılar için ziyaret yeri olarak biliniyor. 

Hafta boyunca, Zonguldaklı yazarlar ve Zonguldak'ı yazan yazarların 1990 öncesi kitapları sergilenirken, foto muhabiri Ahmet Tokyay'ın Sergi Odası arşivindeki 'Madenciler' sergisi kitaplara eşlik edecek. Sergi 50x70 boyutunda 21 baskıdan oluşuyor.

Devrekli yazar, şair Müfide Güzin Anadol anısına adanan Sahaf Haftası, 28 Nisan 2023 tarihine kadar açık kalacak. Etkinlik pazar ve bayramın ilk günü dışında saat 11.00 - 17.30 arası ziyarete açık olacak.

  Terakki Mah. Mehmet Akif Sok 12 (Yazıcılar Yurdu Karşısı) Soğuksu-Zonguldak
                      
MÜFİDE GÜZİN ANADOL KİMDİR? 

  Şair, yazar Müfide Güzin Anadol 1925 yılında Devrek’te doğdu. Oğuz Ergenekon Bey’le Hatice Hanım’ın üç çocuğundan en büyüğüdür Müfide Güzin. Diğerleri ise; Demir ve Ülker’dir. Tahrirat Katibi (Kaymakamlık Yazıişleri Müdürü) olan babası Oğuz Ergenekon Bey, Kdz. Ereğli, Safranbolu ve Arapsun(Gülşehir) ilçelerinde görev yaptı. Daha sonra Zonguldak Valiliği Kalem-i Mahsusa (Özel Kalem Müdürlüğü) Müdürlüğüne atandı ve buradan da emekli oldu.

  Aynı zamanda, Devrekli yazar Zihni Anadol’un yeğeni olan Müfide Güzin Anadol, öğretmenliği yanında Devrek’te çalıştığı yıllarda, uzak köylerden gelen öğrencilerin ihtiyaçlarının giderilmesi için arkadaşları ile 1955 yılı Haziran ayında çalışmalarına başlayan Devrek Yatılı Yurdu Yaptırma Derneği kurucuları arasında da yer alır.

Müfide Güzin Anadol, 13 Şubat 2005 günü seksen yaşında aramızdan ayrıldı.Eserleri: Derviş Hayriyesi (şiir-1967), Geceleyin (şiir-1978), Gece Sefaları (şiir-1985), Tahta Evler (öykü-1984), Melisa (roman-1989) ve Karaduman’ın Serüvenleri (çocuk romanı-1999). (Kaynak: İbrahim Tığ)